Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2006 16:40 - ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНИ КАРТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ
Автор: ninaantonova Категория: Политика   
Прочетен: 2642 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 05.05.2009 08:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Искам да предложа идея която е напълно осъществима, и която може би единствено зависи от нас БЪЛГАРИТЕ. В много западни и европейски страни гражданите на същите имат здравно осигурителни карти които ползват за прегледи и лечение? Те имат и задължителни профилактични прегледи, от които изследванията се пазят в продължение на най-малко 10 години. По този начин се ангажира отговорността на лекари, сестри и лаборанти към пациента. Защото всеки е потенциален пациент. Просто въпрос на време. Защо ние БЪЛГАРИТЕ трябва да позволяваме на институциите - Здравно осигурителна каса, Лекарски съюз, Съюз на стоматолозите да ни ограбват по неистов начин? Какъв е проблема, всеки работещ който има здравно осигурителни вноски, да ползва здравно осигурителна карта, както е в другите страни?Вноските всеки месец ще се внасят в неговата карта, и когато той има нужда от квалифицирана лекарска помощ, избирайки сам своя лекар, ще използва своята карта за разплащане. И така при по-добрите лекари ще ходят повече пациенти, те ще вземат по-висока заплата, а при по неквалифицираните – по-малко и те ще взимат по-малка заплата. Много е проста системата. Има регламентиран задължителен % за здравна осигуровка който работодателя се задължава да внася, и % за работещия, като на последния се дава възможност да увеличи здравно осигурителната си вноска пожелание. Това няма да позволи да се шири корупцията, беззаконието и облагодетелстването. Всичко е много простичко. Например,аз имам здравно осигурителна карта, но за период от 10 години не съм боледувала, сумата от вноските се натрупва. Идва момент в който имам нужда от лечение след тези 10 години. Вноските за този период са достатъчни и предостатъчни да покрият моето лечение. А може и 20 години да не боледувате. Но парите са в картата Ви и се трупат (без да имате право да ги теглите). И така, когато човек има нужда от сериозно лечение в преклонна възраст, ( и не само в тази възраст) с натрупаните средства той може да си позволи лечение спокойно без да се притеснява от къде ще трябва да си ги набави, и мисля, че това е едно добро решение за него. Тези пари които сега с този закон се вземат от работещия, както и от работодателя (както и от безработния) се използват неправомерно. Вие можете да предцените сами. Ако всеки българин си има здравно осигурителна карта, едва ли ще има нужда от по-горе споменатите институции. Нашите управници това го знаят много добре. Но ще задам въпроса – Има ли поне 10 от тях които да помислят първо за народа, за неговото благоденствие, и после за себе си?


Тагове:   лекар,


Гласувай:
1



1. talkinghead - ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНИ КАРТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ
14.11.2006 10:57
Да, така е в Германия.
Отиваш с здравната книжка на лекар или зъболекар и съответно се той къса един талон от кочана.
цитирай
2. ninaantonova - И не само в Германия,
14.11.2006 14:01
така е и в Англия, Швейцария, САЩ и др. страни. Въпроса е, че нашите държавници не мислят за народа, а как да се облагодетелстват. Благодаря за коментара, може още много да се пише.
цитирай
3. анонимен - yyordanov
17.11.2006 10:03
Наистина чудесен блог. Чудесно мнение. Лошото е,че това което другите правят за удобство и за доброто на нацията си нашите политици се правят че не забелязват. Да не забравяме,че ние сме административно зависими. По лесно е да закрием завод отколкото 2-3 места в бюрократичната машина/мафия.За това ще има и НОИ и които да прави грешки и после да се оправдава с несъвършенства на други нива и тнт. Но все пак чудесен блог. Браво!!!
цитирай
4. ninaantonova - Ние сме "световно" зависими...
17.11.2006 14:10
Зависими сме от Валутния борд, зависими сме от НАТО, ще бъдем зависими след 01.01.2007г. и от Европейския съюз. Ще плащаме щури вноски, които не са оправдани. За средно стататистичеккия българин (както го наричат) не виждам никакви ползи. Ползите са за хората от Висшите етажи на мластта. Всеки може да предцени. Няма да конкретизирам. Винаги българите са били зависими, защото така им харесва, да бъдат мачкани, тъпкани, и смазвани от самата действителност, оплаквайки се на "някого" от собственото си положение. Защото държавите им дават възможност да крадат, да се облагодетелстват, за сметка на обикновения данъкоплатец. И ако аз сега като данъкоплатец поискам да разбера къде отиват моите пари, то веднага ще ми отговорят или ще ми източат вода от девет кладенеца, че информацията е секретна. Това е присъщо за нашата държавна администрация, плод на нашата законност. Наистина по-лесно се приватизира завод, отколкото да бъде съкратена част от държавната структура. За голямо съжаление в държавата ни цари невероятен ХАОС, който дава възможност "да се лови риба в мътни води". Благодаря за вниманието. Този постинг беше написан с много болка, и желание за по-добро бъдеще както за нас, така и за идното поколение.
цитирай
5. mikii - Супер!
05.02.2007 04:18
Супер си го измислила това със здравното осигуряване. Всъщност - не се иска много акъл да го направят - мисля, че имат толкова. Явно причината е друга - не, че сме свикнали да бъдем мачкани - никой не желае това! Нещо друго има тук...??? Цялото ни управление е объркано и неясно. Няма логични обяснения за много неща - не само в здравеопазването...

Дано не е вярно това, че има план за унищожаване на България!!! Доста чета в нета напоследък по този въпрос......и май взех да се замислям!?!?
цитирай
6. lamictal - А какво да правят безработнните, ...
09.03.2007 19:33
А какво да правят безработнните, бедните, инвалидите, пенсионерите - т.е. хората, които не могат да си "пълнят" картата? Да ги чакаме да измрат?
цитирай
7. ninaantonova - Държавата е тази,
10.03.2007 07:33
която трябва да поеме ангажимента и грижата за народа си, за да бъде той здрав и трудоспособен. Тя е тази която трябва да осигурява работа, и ако това не го прави, естествено е да поеме всички плащания, както за здравните, така и социални осигуровки на хората, и при това положение няма да има бедни, а хората ще бъдат доволни от себе си и от това, че могат да се реализират достойно, да бъдат полезни на обществото, както и да осигурят своите семейства.
По отношения на инвалидите тя също трябва да поеме ангажимента си. Никой не иска да се раждат деца с увреждания или в последствие да ги придобиват.
Що се отнася до пенсионерите, мисля, че за тях здравните услуги трябва да бъдат абсолютно безплатни, като се започне от зъболечението и се стигне до оперативното лечение. Тези хора са си плащали години наред здравните осигуровки, така че не заслужават да чакат пред кабинетите на опашки и да си плащат каквито и да било такси, ако такава им се наложи. Така че държавата трябва да промени отношението си към тези групи от населението и да им обърне нужното внимание. Бих се радвала да го видя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ninaantonova
Категория: Изкуство
Прочетен: 1090645
Постинги: 96
Коментари: 1289
Гласове: 26716
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031