Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2009 11:37 - Та държавата ни била социална...
Автор: ninaantonova Категория: Изкуство   
Прочетен: 6729 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2009 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сигурно е така, но за някои които могат да пътуват в чужбина на гърба и за сметка на народа. За тях наистина сме демократична, социална и каква ли не още държава. 
Но за обикновените хора, трудовите хора, това не е  социална политика на държавата, а е геноцид. Геноцид над възрастните, майките, инвалидите, бремените жени, безработните, над хората които ежедневно се опитват да оцеляват. 
Защо го пиша това? Просто защото мислейки и търсейки решение на проблема си, не стигам до никакъв извод. Безработна от 6 години, и в стремежа си да намеря работа все удрям на камък. Геноцид над безработните в определена възрастова граница, над вишистите с по две образования и т.н. 
Ходейки по мъките през тези 6 години имам средно на година по 6-8 интервюта, отделно обаждания по телефон за определяне на среща за интервю. И всички са много любезни, казвайки - "Ще Ви се обадим". Възрастта, ех тази мъдра възраст!  
Да не говорим, че като безработна си плащам и здравните вноски. Защо ли, това е здравната ни и социална политика, да ни извива ръцете колкото може повече. Сития на гладния не вярва. Тъй казвал народа! И сигурно е така. Както и да е!
Дъщеря ми започна работа и аз трябва да гледам малкия си внук, който е на 1 г. 3 м. Решихме да се възползваме от програмата на социалното министерство "В подкрепа на майчинството" т.е. гледане на детето от баба му. Да, да, ама не! При последното ходене в Бюрото по труда на спявка, инспекторката ми каза, че нямало пари за плащания, дори и да съм одобрена. Плащали когато имат пари, когато им спуснели от Министерството. 
Та рекох си, що тъй! Ами ако майката не работи, нали държавата ще й плаща майчинството, естествено ако редовно фирмата й внася осигуровките. Тъй, какъв е тогава проблема след като дъщеря ми е започнала работа, държавата да прехвърли майчинството от нейната сметка на моя? Дъщеря ми не ощетява държавата, тя си работи, а аз гледам детето. Дали тя ще го гледа тя или аз, какво значение има, след като някой трябва да го гледа това дете. Държавата е неспособна да обезпечи майчинството достатъчно, че майките да си гледат децата, а са пренудени да работят, защото не им стигат средства за живот, особено ако имат и друго дете. Няма да говорим за детските, те са смешна работа. Жива подигравка. 
Та така, и без това съм безработна, плащам си здравните осигуровки, гледам дете към което държавата не си изпълнява ангажимента, предлагам на Социалното министерство - Безработните да си плащат и социалните вноски задължително върху минималната работна заплата. 
Щастлива съм, че мога да бъда полезна на дъщеря си, но не в това е проблема. Той е много по - дълбок и съществен. Ще съществува ли България след 40-50 години, след като раждаемостта намалява, а се увеличава детската смъртност.




Гласувай:
0



1. flyco - не се притеснявай
01.04.2009 11:43
Парите ще дойдат рано или късно ако всичко с документите е наред. Имам подобен проблем. Изнервящо е наистина и са необходими резерви, но пък на нас ни изплатиха за два месеца наведнъж, след това пак нещо зациклиха нещата. Гадното е че се развява един бюджетен излишък насам натам, а когато нещата станат конкретни започват мъките.
цитирай
2. buboleche - права си, Нинче.
01.04.2009 11:58
имам приятелка със същия проблем, по същата програма. Иначе идеята беше много добра и известно време работеше, но уви! Лично на мен много ми харесваше като възможност, защото честно казано аз съм против дългото майчинство, в смисъл против съм майката да се отделя дълго време от работната среда, но мисля че трябва до определена възраст на детето да получава повече пари за това, че вобще се е навила да ражда в тази държава. И това е добра възможност да е ангажиран близъм човек да помага и да му се заплаща от държавата. Но....
цитирай
3. ninaantonova - С документите няма проблем,
01.04.2009 12:01
но инспекторката каза, че не плащат със задна дата, а от датата на одобрението на лицето което ще гледа детето. Не това ме дразни, а че се демагогства, има пари, сигурна съм, но не се отделят за важни неща.
Благодаря, че се спря при мен. Приятно ми беше. Добър ден ти желая. :)
цитирай
4. ninaantonova - buboleche, знаеш ли, една държава която мисли за демографския си проблем
01.04.2009 12:09
не постъпва по този безотговорен начин. Знам, че в Германия (преди 8-10 г.) на дете държавата е плащала по 800 марки за отглеждането му, и на майката по 800, че го гледа. За какво говорим! За мен това са редица от правителства които просто искат да затрият България. Трудно се справят сега младите без помощта на близките си хора, на които също е трудно да оцелеят. Но може би и това сплотява семействата, дава им надежда за по-добро време. Благодаря ти, че си тук, зарадвах ти се искрено. :)
цитирай
5. compassion - Нинче, личния ти проблем е ясен
02.04.2009 15:32
боли те, защото лично те засяга. Разбират те, тези, които също лично са или са били засегнати. Но си миля дали в България нищо не върви добре в отношенията държава - поданици, защото няма изяснени позиции. Представи си всеизвестното сравнение, че държавата е майката, а поданиците са децата. Ако всяко дете псува майка си и дърпа гърдата й само то да суче и през цялото време я рита и третира като мръсница, защото тя не е успяла да го нахрани навреме, мрази я, не се опитва да я разбере, не я подкрепя, а само я използва..... какво хубаво може да се очаква. Процеса е двустранен. Ако се плащат големи данъци ще има какво да се преразпределя по социалните принципи, а когато данъците са ниски и резервите по бюджета са нищожни няма да има какво да се преразпределя. Това е въпрос на добра организация, но сега кризата ни поставя всички на изпитания и първо нашето отношение с държавата.
гледам правят се протести, задето държавата подкрепя финансово банките, но ако не направи това, пак гражданите ще потарадат, защото ще загубят спестяванията и инвестициите си.... сложно е, но ако има ред и законност може да се живее макар и по-скромно, все пак в мир разбирателство.
цитирай
6. ninaantonova - Руми, права си, животът в момента стана още по-труден!
02.04.2009 21:59
Но, знаеш ли, не ми пука толкова, че държавата ме мами, а това, че тя мами българския народ от 1989 година насам. Дори днес в новините чух как министър Орешарски каза, че част от излишъка се е стопил, но това не било страшно, то било очаквано. Било нормално. Кое е нормално, в една държава, да няма нормално здравеопазване, да има липса на лекарства за онкоболните, да има проблеми с хората с увреждания, да има толкова ниски пенсии, за старост и за бедност, по 98 и 124 лева, и тези пенсии да ги получават хора които имат трудов стаж над 40 години. За какво говорим?! А за корупцията, изобщо не ми се говори. Не е въпроса дали на мен ще изплатят парите! Аз си гледам внучето с удоволствие. Въпроса е в това, че много семейства нямат близък човек на който да разчитат и ангажират външен, на който трябва да се плаща. А къде отиват парите от майчинството на майките? Просто в джоба на държавата. Аз го писах, какъв е проблема от сметката на дъщеря ми да прехвърлят парите на моя новооткрита сметка! За другите същото важи, от сметката на майката на сметката на жената която ще гледа детето.
Трудно е тук, радвам се и се надявам, че ти си спокойна, че там законите се спазват поне. България стана хайдушка държава. Днес в новините казаха за човек който предложил на полицай 20 лева и го задържали за 24 часа в полицията. Заплашва го затвор от 10 до 20 години. А на свобода има рецидивисти, убийци, изнасилвачи и др. с по 5 до 8 висящи дела. За какво говорим.
Няма да пиша повече, да не те отчаям съвсем, че няма да напишеш повече коментар в блога ми. Гадничко е. Но е така. Прекрасни поздрави от мен, капанката, българката милееща за истинското и българското. Привет от Моята, истинската и свята България.
Тук дърветата са цъфнали, не можеш да си представиш колко е красиво. Неземно е, и може би наистина Бог е пратил Адам, а после и Ева в българските земи, за да може любовта им да бъде в хармония с красотата на природата, а от светлината на тяхната любов да се роди и пребъде най-хубавото и истинско в България. Е последното си го поизмислих, но много ми се иска, както често се казва, Бог да е българин. Пък може и наистина да е българин, толкова много красота и чистота има в много човешки души...
Прегръдки от красиво разцъфнала пролетна България. Ако знаеш как миришат дърветата като минаваш покрай тях. Омая, истински релакс. Целувки и прегръдки топли. :)
цитирай
7. compassion - По-голямата част от живота си прекарах там
02.04.2009 22:26
познавам България от социалистическото време и сега като си дойда се чувствам съвсем не на място и чужда. Странно ми е всичко. Хората са се променили. Опитвам се сега чрез блога да ви опозная отново. Има добри хора покрай другите, които още не са разбрали, че са добри и играят разни роли.
цитирай
8. ninaantonova - boristodorov56, да не забравяме и социалната министърка!
04.04.2009 12:37
Та с нейния билет на стойност 16 хиляди и нещо лева мисля беше до Корея (може и да греша) тя може да обезпечи 8 човека за една година при минимална работна заплата. Държавата просто краде майчинството от майките. По-точно социалното министрество. Не е само президента, и тя... Благодаря за коментара. Слънчев ден ти желая. :)
цитирай
9. анонимен - Прочетете и изтрийте
05.04.2009 08:52
Геноцид е това , което правят баби и старци с нас младите. Геноцид е да гласуват за ония, а ние да се грежем за тях. Да им даваме една трета от спечеленото за да живеят. Да им даваме парите, които ония им откраднаха.
---
Това е Геноцид.
---
А държава няма - има лагер
цитирай
10. ninaantonova - Една от 10-те Божии заповеди гласи:
05.04.2009 10:00
Почитай родителите си. Родителите се грижат за децата си от самото зачеване докато отрастат, дори и след това. Мисля, че им дължим най-малкото което е, уважение.
Всеки решава за кого да гласува и дава своя вот в изборния ден.
Относително е дали ние се грижим за родителите си или те за нас. Има родители които все още се грижат и помагат на децата си. Достатъчно е, че държавата ги е изоставила, мисля, че ние, техните деца сме им задължени, най-вече, че са наши родители и, че никое дете не си избира родителите. Благодаря за коментара. Слънчев ден Ви желая. :)
цитирай
11. анонимен - Блогът е ваш и ще спазя добрият тон
05.04.2009 10:14
Бъдете здрава
цитирай
12. ninaantonova - Благодаря за разбирането!
05.04.2009 11:07
Нищо лично, просто изказах мнение относно Вашия коментар. Хубав ден. :)
цитирай
13. psyho - Държавата, ех, държавата...
01.05.2009 19:39
Мястото, на което живеем, прилича по-скоро на няколко махали, обединили се в едно село, чиято управа очаква някой по-висш да й реши проблемите :) Весели празници!
цитирай
14. boristodorov56 - http://ljube. com/imgs/2008/...
29.05.2009 20:34
http://ljube.com/imgs/2008/01/interviewwithgodbg1.swf
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ninaantonova
Категория: Изкуство
Прочетен: 1090468
Постинги: 96
Коментари: 1289
Гласове: 26716
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031