Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2007 09:41 - За рекета и чувството за мярка
Автор: ninaantonova Категория: Изкуство   
Прочетен: 5084 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2010 08:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди 4 месеца започнах работа в една Разпространителска къща. Ставам рано сутрин, в  2.15 часа, за да започна работа в 3 часа. И така, всеки ден. В какво се състои работата ми, предполагам се досещате. Разпространение на вестници, списания и т.н. Разпределям ги, а след това колегите ги носят по павилиони, магазини. Така, на куриерите които и правят абонамент им се полага 10% отстъпка, която вземат на края на месеца. Та, имам един колега, който освен, че е куриер, прави абонамен, но и прави частични, безкасови абонаменти т.е. намира клиенти които купуват от него и той си взема веднага процента. Никога не съм предполагала, че има хора които до толкова са се вкопчили в "парите", че нищо друго за тях няма значение освен парите. Готови са да продадат дори най-близките си хора, жена си, децата си, майка си. Не съм мислила, че работя с такъв човек, продажен. Но, ето какво се случи.
Моя приятелка започна да събира енциклопедиите от в. Стандарт. Те струват 6 лв. В интерес на истината, много са интересни. Та, тя си я закупи от един наш пункт и,  за да не я разнася през деня, ме помоли като се прибирам, да я взема и да я занеса у тях вечерта, пък и да се видим. Но така се случи, че не можах да отида и реших да помоля колегата на другия ден служебно да й я достави, и без това ежедневно носи абонамента на фирмата в която работи. Попитах го дали има проблем и дали ще го затрудня, на което той ми отговори, че няма, и ме попита има ли да взема някакви "парички" от жената(жената дори която познава след като уточнихме за кого е енциклопедията). Казах му, че е платена, но не съм успяла да й я занеса. 
И така, пакетирах я, надписах я, както и моето име на изпращач, за да не стане грешка, и му я дадох. На другия ден го попитах дали я е занесъл, на което ми отговори, че е изпълнил мисията. Очаквах приятелката ми да ми се обади че я е получила, но тя не звънна, и предположих, че има приключване и това е причината. След една седмица отиваме (със съпруга ми) в тях (на гости), нося й следващия брой (не печеля нищо, освен възможността да се видим и да изкараме приятно), и тя ме пита какво става с енциклопедията за ДНК-то, на което аз изумявам. 
След коментари и проверки  установихме, че изобщо не я е получила. Попитах колегата, дали я занесъл, да не е  объркал, в по грешка да я е занесъл в друга фирма. Естествено отговори, че я дал на чистачките. Проверихме, не им е дадена. Той настоява, че е дадена на тях. Приятелката ми каза, че женичките са много свестни, честни и интелегентни и едва ли ще си позволят да я вземат. Тя е сигурна в тях, че не са я взели. Започнах да го притискам за енциклопедията всеки ден, като му казах, че има ангажимент и, че трябва да я плати след като не си е свършил работата. Предположих, че я е продал заради процента, който е 10, и от енциклопедията печели 60 стотинки.  Явно не  е очаквал, че ще имам такива изисквания и, че няма да го оставя на мира.  Когато му казах, че трябва да възстанови парите, за да търся от къде да й я купя, защото е платена и жената ги събира, той ми каза: - Колежке, няма ли в офиса някой от тези броеве, да я закупя, за да си взема процента! Паднах. Това вече ме убеди, че я е продал и проблема му е, че ако върне парите, ще загуби процента от 60 стотинки. Недоумявам как е възможно с чужда пита, помен да правиш.  Как можеш да продадеш чуждата, платена енциклопедия, да си вземеш процента, да не ти пука, че парите не са твои, да гледаш човека в очите и да лъжеш най-безогледно. Ако си мислите, че я е платил, много се лъжете. Ще я търся и с мои пари ще я купя. Не мога и няма да позволя да си разваля приятелството с човек на който държа. А този плужек, ще му послугувам малко. Много от предприятията се обаждат, че им липсва пресата. Явно не им слага вестниците и ги продава. Отвратителен човек. Никога не съм предполагала, че може колега заради 60 стотинки, да постъпи по този начин.  Рекетьор. Продажник. Ще продаде и жена си и децата си за 1 стотинка.Президента на фирмата има информацията за случая, но го помолих да не взема отношение, защото случая е личен.
Ще взема в предвид всяко едно мнение което изкажете и предложение, как да процидирам в този случай.


Тагове:   чувство,


Гласувай:
1



1. thomas - Наивна или!? ;-)
12.05.2007 10:41
Как ще я продал заради процента си!? Та той си е взел ВСИЧКИТЕ пари! Не че 6 лева са нещо, за което да се говори, ама все пак плужекът, както казваш, си е плужек и не би направил такива ужасни неща за 10%. Прави ги за стоте процента, които е прибрал ;-)
цитирай
2. pilcho - Случаят не е личен,
12.05.2007 10:59
щом клиенти на фирмата, в която работите, се оплакват, че не си получават пресата.
Ако чорбаджията ви не взима отношение, тогава КОЙ????? Аз ли?
цитирай
3. binoki - :) Здравей!
12.05.2007 12:58
Аз, за себе си ,извляках една поука-сама да си вършиш работата. На такива хора- доверие никакво. Не бива да се обвиняваш, защото ако не беше станало, нямаше да знаеш що за човек. Също така можеш и да предупредиш другите хора. А и следващия път ще имаш опит и сигурно ще разпознаеш тези качества у човека. Въпреки че никой не застрахован от такива хора и ситуации. Дано все пак ги ограничаваме, доколкото можем. Лек ден и късмет. А приятелството ще се запази, защото с темата показа, че държиш на приятелката си.:)))
цитирай
4. seth - Този
12.05.2007 13:06
е един пълен олигофрен. Проблемът не е личен. За всеки собственик е проблем да има такива нещастници, които влияят негативно на репутацията на фирмата.
цитирай
5. ninaantonova - То е ясно, че е взел всичките пари,
12.05.2007 18:20
но я е продал преди всичко заради процента. Но си мисля, че може и да я е задържал до момента в който ме попита дали няма в офиса, да я закупи, за да си ползва процента. След моя отговор, че няма вече може и да я продал.
А между другото, като го погледнеш изглежда усмихнат, добър, мазник, готов винаги да ти помогне и т.н. Жалко за него.
Наистина, вълка му е здрава козината, защото сам си върши работата. Съгласна съм, че е трябвало сама да поема ангажимента, но не зная защо, това стана импулсивно, не съм го мислила, не съм решавала предварително.
В момента не може да бъде уволнен по простата причина, че няма кой да го дамести, а той ходи на около 100 адреса. Имаме нов колега който се учи в момента. Аз не мисля, че трябва да бъде уволнен, а мисля, че може би трябва да намеря начин да го накарам да плати енциклопедията. За мен това е по-важно. Това е отношение, подигравка, към мен като към колежка.
цитирай
6. nait - Хора всякакви
12.05.2007 18:43
Но този тип са най-нещастни
цитирай
7. tsvetamak - И сме тръгнали за Европа...
14.05.2007 16:19
Толкова случаи на алчност, арогантност, лицемерие, лъжи съм срещала. Все си казвам, че вече няма какво да ме изненада, но когато чуя отново, както сега за нещо подобно, ме изпълва яростен гняв.
Най-неприятното е, че работиш с този "човек" и ти се налага да контактуваш с него. Предполагам как се чувстваш всеки ден, отивайки на работа.
Жалкото е, че не са малцина, а са по-голямата част от хората такива като него.
И как тогава животът ни да се променя към по-добро?
Всъщност има начин - закони. Но няма кой да ги предложи и приложи, защото както казва поговорката: "Рибата се вмирисва от към главата"...
Все пак докато има честни и чисти сърца като твоето - има и надежда...
Сърдечни поздрави!
цитирай
8. анонимен - Та ние сме си Европа, нали знаем географията! България не се е изместила все още!
17.05.2007 21:52
Какви ли не съм виждала особено сред родителите на учениците ми, но не прощавам кражба, лъжа, обида, пренебрегване и най вече предателството!
цитирай
9. thomas - Европа не е само местоположение! :-)
18.05.2007 20:27
Европа въобще не е толкова местоположение, колкото ниво на обществено и личностно развитие. Ние сме точно толкова далеч от Европа, колкото нашите цигани са далеч от България, нищо че живеят там, където и ние. Много по-близо до Европа са примерно жителите на Хонконг, нищо че са с 8 хиляди километра по-далече от нея, отколкото сме ние. Да не говорим за тези на Япония.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ninaantonova
Категория: Изкуство
Прочетен: 1090696
Постинги: 96
Коментари: 1289
Гласове: 26716
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031