Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2006 11:25 - Интарзията - огледалото на моята душа
Автор: ninaantonova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1700 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2010 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какво изразявам чрез интарзията? За мен тя е израз на вътрешното душевно състояние на човека, онова което той иска да даде от себе си на близките си, на обществото, онова което иска да остане и след него за идните поколения. Защо все къщи? Много често са ми казвали, че изчистените, гладки форми предават смисъл и топлина на картините. Правила съм опити, но като че ли вътрешното усещане все ме е насочвало да създавам непреходното. В пресъздаването на къщите искам да увековеча и да запазя стария български дух, който сега липсва на нашето поколение. Трябва да помним и запазим в себе си изковничето на нашите деди и техния стремеж за претворяване на красотата в идното. И от време на време трябва да сверяваме часовника си, обръщайки се към миналото, за да можем уверено да крачим в настоящето и бъдещето време. И както дървото е пуснало корени дълбоко в земята, за да извлича полезните сокове и храни плодовете си, и е олицетворение на сигурност, вяра, надежда, любов и красота, така и хората живели по това време са строили своите домове с дълбоки каменни основи, и във всеки един елемент са оставяли частица от своята душа, от своята вяра и надежда, че ще оставят след себе си не само своето име, но и своя дух претворен в съграденото от тях. Така, че не трябва да забравяме, че нашите деди са живели и оставяли след себе си красотата претворена в духа на тяхното време в непреходното и за идните поколения.. Правя интарзии с къщи, и докосвайки се до всеки един детайл по време на работа, като че ли невидимо присъствам в живота който е кипял в този дом, на тази улица във време трудно, във време тежко и време за оцеляване. Искам да напомня на всички хора, че ние трябва да запазим и съхраним родовата памет и с чистота на светлите мисли да се стремим да оставим след себе си за идното поколение неопетнено името на нашия род. Искам хората да видят, за да не забравят кои са, и кои са корените на тяхното дърво, да почувстват, че и преди тях в тези домове са живели и творили хора с техните болки, радости, надежди и стремеж за претворяване на красивото във времето. И ако в миналото художниците са рисували портрети на своите предци, за да увековечат живота им за идните поколенията, така и аз ще продължа да увековечавам както труда на тяхното поколение, на тяхното време, на техния живот, така и на нашето поколение и време, пресъздаден в тези картини. Зная, че това е точно това което искам да дам и оставя след себе си, и зная, че това ще остане и след мен, и че моите деца и внуци ще продължат това което аз не ще мога да осъществя в по-късно време.


Тагове:   огледало,


Гласувай:
0



1. zvezdichka - Поздравления
05.11.2006 18:31
за това, което правиш. Сигурно не е лесно и бавно стават тези композиции, с които си се захванала, но важното е желанието, което влага човек в това, което прави с ръцете да бъде сътворено с много любов. Тогава то със сигурност му носи удовлетворение и наслада, а и не само на него надявам се, като видях какви неща си правила :).

Аз също често съм се удивлявала на старовремските къщи, съградени изцяло от дърво - толкова красиви и носещи една много по-различна атмосфера. С чардаците, с различните битови елементи - друго е усещането и духа, който носят наистина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ninaantonova
Категория: Изкуство
Прочетен: 1090460
Постинги: 96
Коментари: 1289
Гласове: 26716
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031